De bogracs gulyas(maaltijdsoep) is een echt Hongaars gerecht!

Bereidingstijd: Langer dan 2 uur

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 100 gram doorregen spekblokjes
  • 3 grote grof gesnipperde uien
  • 2 teentjes gehakte knoflook
  • 500-600 gram in blokjes gesneden doorregen runderlappen
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • 3 theelepels scherpe paprikapoeder
  • 4 grote ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
  • 1 flinke in blokjes gesneden rode paprika
  • 500 gram in blokjes gesneden aardappelen(geen afkokers)
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 eetlepel ragfijn gehakte bladselderij

Tip: voeg, bij gebruik van de altijd wat flauwe Nederlandse tomaten, 1-1½ eetlepel tomatenpuree.

Hulpmiddelen:
(stoof)pan met dikke bodem
keukenpapier

 

Bereidingswijze:
Laat de spekblokjes in een hete(stoof)pan zolang zachtjes bakken tot ze goudbruin zien en knapperig zijn. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Fruit de uien 3 minuten in het in de pan achtergebleven spekvet. Schep de knoflook erdoor en doe er na 1 minuut het vlees bij. Laat alles zolang bakken tot het vlees de oorspronkelijke kleur heeft verloren. Voeg karwijzaad, een beetje zout en beide paprikapoeders toe. Schep alles enkele malen om. Schenk er 1¾ liter kokend water bij. Houd alles gedurende 2½-3 uur tegen de kook aan. Voeg daarna tomaten-, paprika-en aardappelblokjes toe. Schep alles enkele malen om en laat alles dan nog 25-30 minuten zachtjes koken. Proef de soep en voeg naar eigen smaak en inzicht zout en peper toe.

Serveertips:
Presentatie: dien de soep op in een voorverwarmde kom. Roer de uitgebakken spekjes erdoor en strooi bladselderij over de soep. Geef er sneden beboterd of (nog liever)met spekvet of reuzel bestreken volkorenbrood bij.

Bron: chello2005 op Smulweb

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht