vietnamese Garnalen met karamelsaus
vietnamese Garnalen met karamelsaus

Julius Jaspers is topkok, kookboekenschrijver en presentator van het tv-programma Topchef en een echte Vietnamkenner. Hij komt al ruim 20 jaar in het Aziatische land, sinds 1998 voor een weeshuis waarachter hij de drijvende kracht is.  “De Vietnamese keuken kenmerkt zich door de vele koude en lauwe gerechten en is heel fris en licht. Ingerdiënten worden sterk in hun waarde gelaten. Er zijn geen smaken die overheersen, je proeft ze allemaal”

 

 

 

Bereidingstijd: 50-60 minuten

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 4 el kristalsuiker
  • 1 rode peper
  • 1 el vissaus (flesje 250 ml)
  • 2 rode uien
  • 1 limoen, schoongeboend
  • 2 el rijstazijn (flesje 150 ml, Saitaku)
  • 1 el Thaise zoete chilisaus (flesje 250 ml)
  • 1 zak reuze garnalen (500 g, diepvries), ontdooid
  • 2 el arachideolie
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 kropsla, buitenste bladeren verwijderd
  • ½ bakje basillicum (á 15 g), blaadjes in reepjes
  • 50 g ongezouten pinda’s, grof gehakt

Bereidingswijze:
Doe de suiker in een steelpan en laat op laag vuur karameliseren tot goudbruin. Snijd ondertussen het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp metje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvleees in heel kleine stukjes. Blus de karamel voorzichtig af met 100 ml water. Breng aan de kook en laat de gestolde karamel in het water smelten. Voeg de peper en vissaus toe, laat 1 min. doorkoken en haal van het vuur.
Snijd de uien in flinterdunne halve ringen en doe in een kom. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, sap, de rijstazijn, chilisaus en zout toe aan de ui.
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. VErhis de olie in een wok. Voeg de knoflook en meteen daarna de garnalen toe en roerbak no 1 minuut. Neem van het vuur.
Haal de blaadjees van de sla los en verdeel over een grote platte schaal. Verdeel de ui met citrusdressing en de garnalen met saus erover. Bestrooi met het basillicum en de pinda’s.

Serveertips:
Lekker met pandanrijst, kook voor de subtiele smaak eens een sereh spriet mee.

Bron: Allerhande 04-2013.

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht