Bereidingstijd: Langer dan 2 uur

Ingrediënten: voor 6 personen

  • 15 gedroogde shiitakes
  • 1.2 kilo varkenspoulet in stukken van 2x2x2 cm
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 90 gr bruine suiker
  • 175 ml sojasaus
  • 175 ml Chinese rijstwijn
  • 5 tenen knoflook, fijngesneden
  • 5 sjalotjes, gesnipperd
  • 5 cm gemberwortel, fijngesneden zonder schil
  • 6 stuks steranijs
  • 4 kaneelstokjes
  • kokend water
  • 6 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • sesamolie
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:
Wel de shiitakes 20 minuten in warm water, snij de stelen eruit en snij de hoeden doormidden. Braad het varkensvlees in een braadpan aan in olie (het is verstandig dit in 2 sessies te doen, zodat het vlees goed schroeit). Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan, voeg de bruine suiker aan het braadvocht toe. Laat de suiker oplossen en voeg sojasaus en rijstwijn toe. Doe daarna het vlees weer in de pan, met knoflook, sjalot, gember, steranijs, kaneel en de kleingesneden shiitakes. Meng alle ingrediënten en vul op met kokend water totdat het vlees onder staat. Laat de schotel minimaal 2 uur stoven met het deksel half op de pan: zorg dat het vocht met de helft wordt gereduceerd (eventueel deels zonder deksel, dan gaat de vochtreductie sneller). Controleer na 2 uur of het vlees gaar is en breng verder op smaak met zout en peper (zeef, indien nodig, het gegaarde vlees uit de saus en laat de saus nog iets inkoken). strooi vlak voor het serveren de bosuitjes erover en besprenkel met enkele druppeltjes sesamolie.

Serveertips:
Dit recept kan ook eerder worden bereid, zodat je als je gasten hebt het alleen nog hoeft op te warmen en te bestrooien met bosuitjes en sesamolie.

Bron: Julius Jaspers / Hermus & Zandstra

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht