Hutspot wordt in Leiden en omgeving traditioneel gegeten op 3 oktober tijdens de viering van het ‘Leidens ontzet – 1574′. Bij ons thuis dus ook!
Er zijn veel mensen die hutspot flauw vinden, maar als de aardappelen in bouillon gekookt worden en er geen melk, maar kookvocht gebruikt wordt om de stamppot smeuïg te maken, dan maakt dat al een groot verschil. Een pepermolen op tafel zetten is meestal ook een goed idee.

Bereidingstijd: 30-40 minuten

  • Ingrediënten: voor 4 personen
  • 1 kg aardappels
  • 750 g wortels (winterpeen)
  • 500 g uien
  • 200 g gare witte bonen
  • 1 dl warme melk of gebruik wat kookvocht
  • 50 g roomboter
  • ¼ liter vleesbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • versgeraspte nootmuskaat
  • versgemalen zwarte peper
  • (zee)zout

Voorbereiding:
Schil en was de aardappels, snijd ze in vieren.
Schap de wortels (of schil ze met een dunschiller) en snijd ze in blokjes van 1.5 x 1.5 cm.
Pel de uien, en snijd ze in halve ringen

Bereidingswijze:
Doe de aardappels en wortels met de bouillon en de laurierblaadjes in een grote pan, breng ze aan de kook en laat ze met een deksel op de pan koken voor 15 tot 20 minuten (tot het gaar is). Bak ondertussen de uien tot ze lekker lichtbruin zijn.
Giet – als de aardappels gaar zijn – overtollig kookvocht af en vang een beetje op als er straks geen melk gebruikt wordt. Let op: Laat de hutspot goed uitlekken anders wordt het zo meteen soep in plaats van stamppot!
Doe de uien en witte bonen bij de aardappels en wortels in de pan en stamp de hutspot met de stamper door elkaar.
Zet de pan op een lage hittebron. Roer eerst de boter door de hutspot en roer er daarna – als het nodig is – nog wat melk of kookvocht door totdat de stamppot lekker smeuïg is.
Warm de hutspot goed door en breng ‘m op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Serveertips:
Lekker met een sudderlapje.

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht