Het maakt bij paksoi nauwelijks uit of je `m rauw verwerkt, kort roerbakt of wat langer laat meekoken. De smaak verandert niet veel. Ook houdt het knapperige karakter van paksoi bij bereiden lang aan, waar andere groentes snel zacht of slijmerig worden. Onze favoriet is de minipaksoi, die in Nederland doorgaans als Shanghai paksoi wordt verkocht.

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 500 ml vetarme kippenbouillon
  • 2 stukjes steranijs
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt
  • 2 struikjes paksoi

Voor de saus:

  • 4 bosuitjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse geraspte gember
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 100 ml vetarme gevogeltebouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • versgemalen peper
  • zout

Bereidingswijze:
Breng de kippenbouillon aan de kook in een ruime pan, voeg de geraspte gember toe, alsook de steranijs. Snijd de struikjes paksoi middendoor. Snij de wortelaanzet netjes bij, maar haal niet de structuur uit de plant. Zet het vuur lager en kook de paksoi ongeveer 3 á 4 minuten in de bouillon. Maak de saus: snij de bosuitjes in stukken van een centimeter. Pel, plet en snipper de knoflook fijn. Verwarm de olie in een wok en bak de bosuitjes 2 minuten op hoog vuur. Haal de uitjes uit de wok en doe er vervolgens knoflook, geraspte gember, honing, rijstazijn, bouillon en sojasaus in en kook alles 2 minuten op een zacht vuurtje. Voeg de bosuitjes bij de saus. Breng op smaak met versgemalen peper en iets zout. Verdeel de paksoi over 4 borden en lepel de saus erover.

Serveertips: Lekker met rijst.

Bron: Hermus & Zandstra

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht