Quinoa is hip! Je ziet steeds meer recepten voorbij komen (spreek uit: kien-wah). Quinoa is een zaadje met een nootachtige smaak. dat van oorsprong groeit in het Andesgebergte. Quinoa is erg voedzaam, glutenvrij en in veel gerechten te gebruiken.

Bereidingstijd: 45-60  minuten

Ingrediënten: voor 6 personen

  • 200 g quinoa
  • 500 g gedopte tuinbonen
  • 2 middelgrote citroenen
  • 2 kleine avocado′s
  • 2 tenen knoflook, fijgehakt
  • 200 g lange radijzen, overlangs doormidden gesneden
  • 50 g paarse radijscress (of kleine paarse basilicumblaadjes)*
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 3/4 dl olijfolie
  • 1/4 tl gedroogde chilivlokken
  • zout en zwarte peper

Voorbereiding:
Doe de quinoa in een pan met ruim water, breng aan de kook en laat 8-9 minuten zachtjes koken. Giet af door een fijne zeef en spoel met koud water af. Laat uitlekken en droog worden.

Doe de tuinbonen in een pan met ruim kokend water, breng weer aan de kook en giet vervolgens af in een vergiet. Spoel ze koud onder de kraan en duw de bonen uit de vliezen (dubbel gedopt).

Schil de citroenen, snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op in de kom waar je de stukjes citroen in doet. Knijp de vliezen uit om zoveel mogelijk sap te hebben.

Bereidingswijze:
Schil de avocado′s, snijd doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne plakken en haal ze door het citroensap tegen verkleuring.

Doe de droge quinoa in een mooie schaal. Voeg tuinbonen, knoflook, radijs, de helft van de cress, de komijn, olijfolie en chilivlokken toe.
Wat je moet doen met de ontvliesde citroen staat niet in het recept(!?) Ik heb de stukjes door de salade gedaan.
Schep de salade voorzichtig om, maak op smaak met zout en peper en garneer met de rest van de cress.

Serveertips:
Het gaat bij Ottolenghi zowel om smaak als om kleur. De cress zorgt hier voor de spectaculaire kleur (paars).
Het is geen ramp als je die cress niet kunt vinden en voor de paarse basilicum moet je een goede toko in de buurt hebben. Ik heb er deze keer wat gewone basilicum doorheen gedaan. Iets minder spectaculair van kleur, maar nog steeds lekker!

Bron: Yotam Ottolenghi.

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht