Dit is de traditionele manier waarop vissermannen op zee hun schol bakken. Ze bewijzen al generaties lang dat het niet moeilijk is om lekkere krokante (en heel blijvende !) schol te bakken. Omdat ze vroeger op de schepen geen bloem en zeker geen melk voor papjes en dergelijke ter beschikking hadden gaan de schollen ‘bloot’ de pan in.

Bereidingstijd: 20-30minuten (inclusief schoomaken van de vis)

Ingrediënten:

  • schol
  • peper en zout
  • olie (zonnebloem)
  • evt. wat bloem (zie serveertip)
  • partjes citroen of citroensap

Voorbereiding:
De schol schoonmaken:
Snijd de kop van de schol af, verwijder eventueel aanwezige hom of kuit zorgvuldig uit de buikholte (weggooien, die is erg bitter – gebruik eventueel een pincet) en knip met een keukenschaar de vinnen van de schol af. (Tip: Laat als de pan groot genoeg is de staartvin zitten, die is handig om de schol aan vast te pakken als hij in de pan gelegd wordt).
Was de schol van binnen en van buiten onder de stromende (koude) kraan. Let er op dat het bloed dat binnen in de buikholte tegen de graat aan zit er goed uit gaat, gebruik daarvoor (de nagels of) een mesje. Dep de schol droog met keukenpapier (vergeet de binnenkant niet, hoe droger de vis is, hoe minder het spettert straks bij het bakken).

Bereidingswijze:
Wrijf de schol aan beide kanten in met zout en peper. (Tip: Doe dit – als er meerdere schollen gebakken moeten worden – niet meteen met alle schollen. Zout trekt vocht aan en de wachtende schollen worden langzaam steeds natter.)
Giet een laag olie in een grote koekenpan. Niet kinderachtig zijn met de hoeveelheid, doe er minstens een halve centimeter in – meer mag – vis moet zwemmen!

Verhit de olie op een hoge hittebron en leg – als de olie heet is ( er moet net geen rook af komen) – de schol midden in de koekenpan. Let op: Als de schol nu vast aan de bodem plakt komt dat later vanzelf goed! Probeer dus niet om de schol te verschuiven want dan laat het vel los (dat is uitgezet door de hete olie en het zit daardoor tijdelijk niet vast aan het visvlees).
Zet de hittebron lager. Tip: Hoe laag leert de ervaring, het hangt af van de dikte van de schol en de dikte van de bodem van de gebruikte pan. Kies om te beginnen de middelste stand van de hittebron.

Het is nu de kunst om de schol aan één kant tegelijkertijd mooi bruin en gaar te bakken. Laat de schol daarvoor (enkele minuten) met rust. Wacht tot randen licht bruin worden en de schol vanzelf van de bodem loslaat. Controleer of het al zover is met een pannenkoekenmes of schud voorzichtig aan de pan.

Keer de schol als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant.

Tip: Wordt de schol aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? Gebruik dan geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond!

Serveertips:
Haal de schol voor het bakken eventueel even door de bloem voor een extra kokantje.
Zo eet je ‘m netjes: Snijd de gebakken schol in de lengte – over die deuk in het midden – voorzichtig tot op de graat in. Zet het mes in de snee en schuif het visvlees – vanuit het midden naar de buitenkanten van de vis toe – van de graat af.
Serveer een partje citroen of citroensap bij de gebakken schol.

Bron: http://www.dekooktips.com.

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht