Stoofpeertjes met port en yoghurt
Heerlijk winters nagerecht
Bereidingstijd: 210 minuten
- Ingrediënten: voor 6 personen
- 6 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 4 dl rode port (ruby)
- 1 dl water
- 3 kaneelstokjes
- 50 gr witte basterdsuiker
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 eetlepels bosvruchtenjam
- 2 a 3 theelepels allesbinder
- 4 eetlepels iets fijngemaakte cruelsi
- 1,5 liter Griekse yoghurt
Voorbereiding:
Schil de peertjes maar laat ze heel met het steeltje eraan. Snijd van de onderkant een plakje af zodat het kroontje weg is.
Je kunt er overlangs 4 inkepingen in maken waardoor de peren van binnen ook mooi rood kleuren, maar niet noodzakelijk.
Bereidingswijze:
Stoof de peertjes op een heel laag vuurtje samen met de port en alle ingredienten in 3 uur gaar.
Haal de peren uit de sap en voeg de jam toe. Probeer de saus tijdens het koken langzaam iets dikker te maken met de
allesbinder, maar wees voorzichtig dat het niet te dik wordt. De saus moet als hij afgekoeld is dikvloeibaar zijn als een siroop.
Laat alles in de koelkast afkoelen.
Serveertips:
Serveer met yoghurt en de siroop en een eetlepel fijne creusli. Geef er extra siroop en cruesli bij om er overheen te strooien.