Een heerlijke dikke “koudweer” soep

Bereidingstijd: Langer dan 2 uur (+ avond van te voren de bonen in de week zetten)

Ingrediënten: voor 6 personen

  • 500 gr. bruine bonen
  • 300 gr. runderpoulet
  • 2 mergpijpen
  • 300 gr. varkenskrabbetjes
  • 200 gr. rookspek (in blokjes) 
  • 2 uien
  • 500 gr. prei
  • 1 grote winterwortel
  • 1 bosje selderij
  • 4 middelgrote aardappels
  • 1 rode peper
  • 4 runderbouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ bosje verse platte peterselie
  • zout

Voorbereiding:
Was de bonen en week ze een nacht in 1½-2 liter water.
Breng in ¾ liter water het runderpoulet met de mergpijpen aan de kook.
Schuim het water af, tot er geen schuim meer op zit.
Laat het een uur zachtjes trekken, de mergpijpen zijn gaar als het merg eruit is.

Snijd intussen de uien in halve ringen, en bak ze lekker goudbruin.
Was de prei en snijd het in ringen.
Schrap en was de winterwortel en snijd hem in halve plakjes, niet te dun.
Schil en was de aardappels en snijd ze in blokjes.

Bereidingswijze:
Doe de bonen met het weekwater, de varkenskrabbetjes en het laurierblad bij de bouillon en breng alles weer aan de kook. Schuim weer af tot er geen schuim meer is.

Doe de bouillonblokjes, de rode peper (in zijn geheel), de uien, de groenten en aardappels toe aan de soep.

Hak de selderij en de peterselie fijn en doe alleen de selderij bij de soep.

Laat de soep nog een uur zachtjes pruttelen, tot het vlees gaar is en de bonen uit elkaar gevallen zijn.
Verwijder de botten van de varkenskrabbetjes, snijd de grote stukken vlees wat fijner.
Ik ga altijd even met de stamper door de soep. Niet te hard stampen, anders wordt het vlees ook plat.
Voeg nu het rookspek toe, en laat het geheel nog 3 kwartier tot een uur zachtjes pruttelen, tot de soep een goede dikte heeft bereikt, voeg als de soep te dik wordt nog wat water toe.
Roer de peterselie door de soep en vis het laurierblad eruit.
Maak de soep op smaak met zout en peper en eventueel wat maggi.

Serveertips:
Lekker met (grof boeren) brood en roomboter.

Deze soep kan eventueel ook ingevroren worden………………

Eet smakelijk!

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht