Het lekkerst is de soep als hij een dag van te voren gemaakt wordt, maar kan ook heel goed ingevroren worden.

Bereidingstijd: langer dan 1 uur

Ingrediënten voor ± 5 liter soep:

  • 2,25 liter water
  • 0,6 kg spliterwten
  • 2 laurierblaadjes
  • 3-4 bouillonblokjes
  • 200 gram rookspek
  • (600 gr. gemengd varkensvlees bijvoorbeeld):
  • 200 gram schouderkarbonade (3-4 stuks)
  • 200 gram varkenslappen
  • 200 gram hamschijven
  • 2 rookworsten (400 gram)
  • 4 peperkorrels
  • 2 tenen knoflook
  • beetje maggi
  • 100 gram winterpeen
  • 400 gram prei
  • ½ knolselderij ( ca. 400 gram schoon)
  • 100 gram uien
  • 100 gram aardappel
  • bosje selderij (4 gram)
  • zout & peper

Bereidingswijze:
Was de spliterwten even en doe ze samen met de laurier/bouillonblokjes/rookspek/schouderkarbonades/varkenslappen/hamschijven en het zout, fijn geperste knoflook en hele peperkorrels in 2,25 liter water.
Breng het geheel snel aan de kook en laat daarna ca. 45 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Blijf af en toe roeren (vooral onderin langs de bodem)en haal met de schuimspaan het bovendrijvende schuim weg.
Maak intussen de winterpeen/preien/knolselderij/aardappelen en de uien schoon en snij ze in blokjes en/of ringen.
Haal na 45 minuten het vlees uit de soep en ontdoe het van de botten, snijd het in stukjes en doe het terug in de pan.
verwijder de laurierblaadjes en voeg alle groenten  en de worsten toe.
Laat de soep nog zeker 35 minuten koken, de erwten moeten helemaal fijn gekookt zijn, en de rest van de groenten moeten zacht zijn!
Aan het einde nog op smaak maken met wat zout/peper.
De rookworsten 10 minuten voor het einde uit de soep halen, in plakjes snijden en weer toevoegen.

Serveertips:
Het beste een dag later de benodigde hoeveelheid verwarmen en serveren, de rest invriezen.
serveer traditioneel in soepkom/bord met eventueel wat roggebrood en katenspek er naast.

FacebookTwitterEmailPrint

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht