Salade met rundvlees, komkommer en avocado
Met dit gerecht beginnen we een avond van tevoren om het vlees marineertijd te gunnen.
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Ingrediënten: voor 4 personen
- 300 gram rundfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel grof zout
- 1 theelepel versgemalen nootmuskaat
- halve komkommer
- 1 avocado
- sap van een halve limoen
- kwart bosje bladpeterselie, fijngehakt
- 1 á 2 bosuitjes, gesneden
- versgemalen peper
- zout
tomatencoulis (zie tekst) – met als ingrediënten:
- uitje
- olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 10 tomaten
- witte wijn
- suiker
- zout
- witte peper
- tijm
- rozemarijn
- peterselie
Voorbereiding:
Snij de magere rundfilet (ossenhaas, rosbief) met een scherp mes in dunne plakjes. Leg deze in een schaal en voeg olijfolie, grof zout, nootmuskaat en royaal peper toe. Sluit af en laat een nachtje marineren.
Bereidingswijze:
Maak eerst de tomatencoulis door een gesnipperd uitje te fruiten in wat olijfolie, twee hele tenen knoflook erbij, dan 10 ontvelde tomaten (een minuutje in kokend water leggen en pellen) in stukjes toevoegen, alsook een scheut witte wijn, wat suiker, zout en witte peper. Doe er een bouquet garni (samengebonden tijm, rozemarijn, peterselie) bij en laat circa 25 minuten op heel laag vuur sudderen tot het vocht goeddeels is verdampt. Roer af en toe. Verwijder de kruiden en knoflook tenen. Pureer de coulis desgewenst of passeer door een bolzeef. Laat afkoelen.
Dan de salade: was de komkommer, snij `m ongeschild in de lengte in kwarten, snij het zaad eraf en gooi dat weg. Snij de rest in staafjes van pakweg een halve centimeter breed. snij de avocado rondom in tweeën. Verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil met een lepel. Snij het vruchtvlees in brokken van ongeveer dezelfde grootte als de komkommer en besprenkel ze met limoensap. Meng in een slakom de komkommer en de avocado. Verwarm de marinade in een pan en bak daarin kort de plakjes rundvlees, maximaal 2 minuten. Kruid met peper en zout. Meng door de komkommer en avocado. VErdeel de salade over 4 diepe borden. Werk af met enkele rode dotten tomatencoulis, fijngehakte bladpeterselie en bosuitjes. Geef er tomatencoulis bij.
Serveertips: Dien op met warme Indiase naan of ander brood.
Bron: Hermus & Zandstra