Varkenswangen

Zeer verrassend varkensvlees wat maar bij weinig mensen op tafel komt. De fijne structuur en bijzondere malsheid zou je in ieder geval 1 keer moeten ervaren. Succes gegarandeerd!
Bereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingrediënten: voor 4-6 personen
- 1 kg varkenswangen (zonder zwoerd)
- 2 el olijfolie
- zeezout en zwarte peper
- 2 a 3 klontjes boter
- 1 gehakte ui
- 1 gehakte winterpeen
- 2 stengels bleekselderij, gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 50 mg heldere honing
- 5 a 6 kruidnagels
- 1 steranijs
- enkele takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 125 ml rode wijn
- 750 ml kokende kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 150 graden.
Bestrooi de varkenswangen met zout en peper en bak ze in een braad/jus pan in olie twee minuten per kant.
Op laatst een klontje boter erbij doen. De wangen op een bord leggen.
In dezelfde pan de groenten in een minuut of acht goudbruin bakken.
Tomatenpuree een minuutje meebakken. Honing, steranijs en kruidnagels toevoegen, als het mengsel borrelt van het vuur nemen.
Voeg de wangen met eventueel vocht, de kruiden, de wijn en de bouillon toe.
De wangen moeten net onderstaan.
Deksel op de pan en 2 á 2 1/2 uur in de oven zetten tot het vlees zacht is, af en toe omroeren.
De wangen uit de pan scheppen en apart leggen.
De inhoud van de ovenschaal door een zeef in een pan gieten en het vocht goed uit de groenten drukken.
Het vocht tot 1/3 inkoken, het moet wat stroperig worden. Eventueel naar wens op smaak brengen.
De varkenswangen doorwarmen in de saus.
Serveertips: Lekker met knolselderijpuree
Bron: gebaseerd op een recept van Slagerij van der Zon